5 Ağustos 2009 Çarşamba

Bel Ağrısı

Sizlere bu yazımızda ülkemizde sıkca yayın olan bel ağrısı rahatsızlığından bahsedeğiz arkadaşlar.Amacımız bel ağrısı çeken arkadaşlar bir nebzede olsa yardımcı olabilmek.Bunu başara bilirsekte ne mutlubize diyoruz.


Bel Ağrısı Nedir:


Omurga ile ilgili rahatsızlıkların yanı sıra, karın içi organlar, üreme ve idrar yolları ile ilgili bazı rahatsızlıklarda bel ağrısı yaratabilir. Ağrının ayrımında mutlaka bu sistemlerde dikkate alınmalıdır.


Bel ağrısı, sadece ağrıyla seyretmeyen, aynı zamanda hareket kısıtlılığı ve iş gücü kaybına da neden olan bir tablodur. Genellikle ilk başlangıçta çok şiddetlidir. Kişi hareket etmekte zorlanmakta veya daha ağır bir tablo olan yardımsız yatağından kalkamayacak durumdadır. Bu dönemde ağrı kesiciler kısmen fayda etmekte, etkisi geçince aynı şiddette şikayetleri devam etmektedir. Ağrı, sırta, kalçalara veya bacaklara yayılabilir.


Bu ani meydana gelen ağrı dışında her zaman rastladığımız müzminleşmiş ve uzamış, orta şiddete devam eden ikinci bir bel ağrısı durumu daha söz konusudur. Çoğu zaman ani şiddetli bel ağrısı dönemini takiben ortaya çıkar. Bu hastalar zaman zaman ağrıların şiddetlendiği ataklara maruz kalırlar.


Her iki durumda da eğer hastalık omurga kaynaklı olup, omurilik yapılarına baskı yapıyorsa, bacaklarda ve ayaklarda meydana gelebilecek kuvvetsizliklerde tabloya eklenebilir.


Bu durumlarda derhal bir Nöroşirürjiyene başvurulmalı ve çok sık başvurulan görüntüleme yöntemleri (MR, Tomografi?) gerekiyorsa çekinmeden yapılmalıdır. Ağrı bir fıtığa ait olabileceği gibi omurga tümörü, omurga tüberkülozu ve omurga kırığı gibi nedenlere bağlı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder