Arkadaşlar bütün ailerin evlerinde bir adet buzdolabı bulunmaktadır.Teknoloji sürekli kendisini yenilediği için hemen her 6 ayda bir karşımıza yeni model buz dolapları çıkmakta.Sadece buzdolaplarımı bukadar kısa sürede kendilerini yeniliyorlar.Elbetteki değil,bütün beyaz eşya modellerinin senede bir kaç defa yeni versiyonları piyasaya sürülmekte firmalar tarafından.Buzdolabı mutfaklarımızdaki bir çok yiyecek ve içeceklerimizi uzun süreli içerisinde sağlıklı bir şekilde muhafaza etmiş olduğumuz elektronik bir soğutucudur.Dahası her evin olmazsa olmazlarından biridir.Sizlere bu yazımızda bir buzdolabını mutfağımıza nasıl yerleştirmemiz gerektiği ve içerisine koyacağımız besin maddelerini buzdolabımızda nasıl muhafaza edeceğimize dair bilgilendirmek istiyorum.
Beslenmede sağlıklı ürün seçimi kadar gıdaların uygun şekillerde saklanması da önemlidir. Özellikle yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesinde yapılan hatalar gıdaların erken bozulması ve bakteri oluşumuna sebep oluyor.
Zaman gazetesinin haberine göre; yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi yiyeceklerin alışveriş sırasında kullanılan poşetlerle buzdolabına yerleştirilmesi. Alışveriş sonrası poşetlerin kesinlikle değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Cengiz, dışarıda poşetlere bulaşmış bir bakterinin buzdolabındaki diğer gıdalara da geçebileceğini vurguladı.
Ayrıca gıdaların kesinlikle siyah poşetlere koyulmaması gerektiğini söyleyen Cengiz, "Siyah poşetler atık plastiklerin geri dönüşümünden elde ediliyor. Zamanla siyah poşetlerin boyası akar, bu da sağlığımızı ciddi boyutlarda etkiler. Yiyeceklerin saklanmasında beyaz poşetleri veya plastik kapları tercih etmeliyiz" şeklinde konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Aksoy ise poşetlerin üzerine birkaç delik açılarak meyve ve sebzelerin dayanma sürelerinin artırılacağını belirtti. Aksoy, "Yeşil sarı sebzeler, patlıcan, karnabahar, çilek, şeftali gibi meyve ve sebzeler buzdolabında 3-7 gün tazeliklerini koruyabilir. Bu tip meyve ve sebzeleri alışverişten sonra temiz poşetlerin içine koyup, poşetlerin üzerine birkaç delik açarak bırakmak yiyeceklerin daha taze olmasını sağlar. Eğer yiyecekler yıkanarak dolaba kaldırılacaksa mutlaka çok iyi kurutulmalı. Meyve ve sebzeler ıslak bırakılması durumunda daha çabuk çürür" dedi.
Buzdolabında raflar arası sıcaklık farkları vardır. Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktur ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalır. Bu nedenle bakteri üremesi olabilecek ürünlerin her zaman en üste yerleştirilmesi gerekir.
En üst kata et, balık, tavuk, ikinci rafa peynir, süt, yoğurt daha aşağıya yemekler ve en alta da sebzeler yerleştirilmelidir. Gıda Mühendisi Eda Dilem Gergin, yiyeceklerin buzdolabına yerleştirilmesinde yapılan birtakım hataların bakterilerin oluşmasına neden olduğunu dile getirdi.
Yumurta gibi kirli ürünlerin buzdolabının kapaklı kısımlarına yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Gergin şöyle konuştu:
"Bazı buzdolaplarının yumurta kısımları kapaklı olmuyor. Yumurta da temiz olmadığından dolayı dolabın içinde sürekli bir mikrop oluşumuna neden oluyor. Yumurta kısımları kapaklı dolaplar tercih edilmeli. Ayrıca dolapta ağzı açık ürün bulundurulmamalı."
:) qünümüzde önemli bişi gibi de görünmese cidden çoq önemli ev eşyalarından biridir olmazsa olmazlardan yani
YanıtlaSilraf düzenini öğrendiğim ii oldu:))
YanıtlaSilya buzdolabı boşsa:S
YanıtlaSilEvde senin gibi birisi varsa buzdolabının dolacağını sanmıyorum :D:D
YanıtlaSilhele bide oguz gibi biri varsa hiç dolmaz o dolap:))
YanıtlaSilYorumunuzu Girin
YanıtlaSil