16 Nisan 2010 Cuma

Dolar Düşüyor Akaryakıt Yükseliyor

Dünya'nın en pahalı akaryakıtı ülkemizde satılmakta malesefki.Şu günlerde dolardaki aşırı düşüşe rağmen akaryakıt fiyatları almış başını gitmeye devam ediyor.Yani kısacası doların düşüşü bile akaryakıt fiyatlarının gerilemesine sebep olamadı.

Akaryakıt fiyatları doların düşmesine rağmen sabit kalıyor. Akaryakıt dağıtım firmaları yıllardır 3 ileri 1 geri yaparak fiyatları katlayarak ilerliyor. Son günlerde dolar değer kaybetmesine rağmen akaryakıt fiyatları gerilemiyor. Hatta bugün Fuel Oil'e zam geldi.

Petrolün varil fiyatı 84-85 dolar aralığında oynarken petrol kaynaklarına en yakında bulunan ülkemizde akaryakıt fiyatlarında dünya birinciliğini elimizden düşürmüyoruz.

Petrolün fiyatını hep varil hesabıyla öğreniriz. Ancak bir varilin kaç litre aldığını çoğumuz bilmiyoruz. 1 varil petrol=159 litreye denk geliyor. Şu anki ham petrolün litre fiyatını bulmak çok kolay. 1 litre ham petrol= 84/159=0.52 dolara denk geliyor. Yani bu da 0.76 TL. Ancak ülkemizde işlenmiş halde petrol istasyonlarından araçlarımıza aldığımız benzin veya motorin 5 katına satılıyor.

Doların sert düşüşüne rağmen akaryakıt fiyatlarına müdahale edilmemesi garipsenir bir durum oldu. Ülkemizde taşımacılık büyük bir paya sahip. Ancak ticari araç sahipleri akaryakıttan tasarruf etmek için doğayı kirletir hale geldiler. Yakıt tankları mazot yerine 10 numara yağ ile doluyor. 10 numara yağ hem aracın motoruna hem de çevreye oldukça zararlı. 1 kamyonun 100 km'de 22-25 litre arasında yakıt tükettiğini düşünürsek doğu illerinden İstanbul'a mal taşıyan bir kamyonun yaktığı yakıt yaklaşık olarak 1.250 TL oluyor. Ancak aynı yolu 10 numara yağ ile kateden bir kamyon 750 TL'lik bir yakıt masrafıyla hedefine ulaşıyor. (10 numara yağ=1.90 TL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder