5 Nisan 2010 Pazartesi

Mide Kanserinden Nasıl Korunurum

Kanser bütün dünyayı tehtit eden enbüyük hastalıklardan biridir.Bir yıl içerisinde binlerce insan kanser hastalığı ve kanser hastalığı çeşitlerinden dolayı hayatlarını kaybetmekteler.Dünya bilim adamlarıda yoğun çalışmalar yaparak kanser hastalığı için yeni tedavi metodları bulmak için yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürmekte.Mide kanseride kanser hastalığının başlıca çeşitlerinden biridir.Peki bizler vatandaşlar olarak mide kanseri hakkında neler biliyoruz ve mide kanserinden nasıl korunuruz.Bu yazımızda sizlerle mide kanserinden nasıl korunacağımıza dair bilgiler sunmak istiyorum.

Tüm dünyada en yaygın görülen enfeksiyonlardan ''Helikobakter pylori'nin (sindirim sistemine yerleşen bir bakteri) mide kanserine neden olduğu belirtildi.

Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Şuayib Yalçın, yaptığı açıklamada, kanser görülme sıklığının tüm dünyada hızla arttığını, tüm kanserler içinde mide kanserinin görülme oranının da çok yüksek olduğunu belirterek, ''Mide kanseri, en sık görülen 4. kanser türüdür ve dünya genelinde kanserden ölüm nedenleri içinde 2. sıradadır'' dedi.

Yapılan araştırmalar sonucunda mide kanserinin gelişmesinde helikobakter pylori bakterisinin etkili olduğunu vurgulayan Yalçın, bu bakterinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1994'te mide kanseri için birinci derecede kanserojen olarak ilan edildiğini hatırlattı. Yalçın, ''Helikobakter pylori, midenin iç yüzeyinde yaşar ve ilgili bölgeyi tahrip ederek önce gastrite, sonra ülsere ve yıllar sonra da midede kaldığı takdirde kansere neden olabilir. Bakterinin mide mukozasını tahrip ettiği kişilerde kansere yakalanma riski, enfekte olmayan kişilere göre 90 kat daha fazladır'' diye konuştu.

Yalçın, yapılan bir araştırma sonucuna göre, Türkiye'de hastaların yüzde 83.4'ünde mide kanseri taramalarında, ''Helikobakter pylori yönünden araştırma yapılmadığının'' tespit edildiğini belirterek, ''Yeni yaptığımız bir çalışmada ülkemizde mide kanserli hastaların yüzde 81'inde helikobakter antikoru pozitif saptanmıştır'' dedi.

Bu bakterinin tespit edilmesi halinde uygulanacak olan tedavi ile bakterinin ortadan kaldırılmasının mümkün olabileceğini vurgulayan Yalçın, bakterinin erken dönemde yok edilmesiyle birlikte mide kanserine yakalanma riskinin de azalabileceğini bildirdi.

Mide Kanserinde Yapılması Gerekenler

Midede yanma-ekşime, kıvrandırıcı ve gece uykudan uyandırabilen, yemek borusuna kadar uzanan yakıcı ağrı şeklindeki şikayetlerin dikkate alınması gerekiyor.

Sorunun, ülser (mide mukozasında yara), gastrit (mide mukozasının basit enfeksiyonu) aşamasında olup olmadığı, enfeksiyonun mide, onikiparmak bağırsağı ya da yemek borusunda bulunup bulunmadığı, ''endoskopi'' yöntemiyle bölgeden alınan mukoza örneği biyopsisiyle tespit edilebiliyor. Bunun dışında nefes testi gibi basit yöntemlerle de bu enfeksiyona rahatlıkla tanı konulabiliyor. Bakterinin tespit edilmesi halinde, genellikle 10–14 gün süre ile asit azaltıcı ilaç ve iki ayrı antibiyotik kullanılıyor. Tedaviyle bakterinin yüzde 80–90 oranında yok oluyor, ancak tedavinin ardından bir yıl içinde yüzde 5 oranında bakteri tekrarlayabiliyor.

Bakteri, kalabalık ailelerde, sosyo-ekonomik durumu düşük kişilerde, kışlalarda, yurt ve hastane gibi insanların yakın temas içinde oldukları yerlerde sık görülüyor.

Beslenme alışkanlığı da mide kanserinin oluşmasında helikobakter pyloriye etki ediyor. Bunun dışında tuz, turşu, nitrit ve nitratdan zengin işlenmiş et gibi yiyecekler ve ev konserve tüketiminin de mide kanserinin oluşumunda negatif rol oynuyor. Bu nedenle tuz ve tuzlu gıdaların az tüketilmesi öneriliyor.

''Meyve sebze, midedeki mikrobun yapacağı tahribatı azalttığı gibi, yetersiz tüketildiğinde kansere zemin hazırlamaktadır'' uyarısının göz önünde bulundurulması gerektiği vurgulanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder