8 Mart 2010 Pazartesi

Araplar İçin Seks Sansürü Yapıldı

Özellikle Arap ülkelerinde internet üzerinden yayın yapan bir çok siteye sansür konulmakta.Ülkelerin internet üzerindeki sansürlerini izleyen Open Net Initiative (ONI) cuma günü yapmış olduğu açıklamada Microsoft'un arama motoru olan Bing'in sıra seks içerikli aramalar geldiğinde sansürcü hükümetleri solladığını söyledi.

Arap ülkelerindeki kullanıcılar için hazırlanmış Bing versiyonunun incelenmesi sonucunda, arama motorunun cinsel içerikli anlamlar içeren, gay, lezbiyen, biseksüel gibi soruları yönelten İngilizce ve Arapça kelimeleri filtrelediği ortaya çıktı.

ONI'den yapılan açıklamaya göre, bu kelimeleri kullanma yönündeki girişimlerin sonucunda "Bulunduğunuz ülke ya da bölge katı bir Bing SafeSearch (güvenli araştırma) gerektirmektedir, bu da yetişkinlere özel içeriklere sahip sonuçların filtrelenmesi sonucunu doğurmaktadır" mesajıyla karşılaşıldığı belirtildi.

Ortadoğu'da siyasi sansürün yaygın olduğuna dikkat çeken ONI, buradaki tüm ülkelerin çıplaklık, eşcinsellik, seks gibi içerikleri filtrelemediğini de hatırlattı.

Microsoft'un dünya çapında ifade özgürlüğünün korunmasında ön saflarda yer alma iradesi gösterdiğine işaret eden ONI, BING'in sansür standartlarının bununla bağdaşmadığını belirtti.

Raporda, Bing'deki aramaların IP ardesiyle alakalı olmadığı, kullanıcıların farklı ülkelere yönelik BING versiyonlarından arama yaparak bu sansürü aşabileceği de not edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder