24 Mart 2010 Çarşamba

Tirbünlerde Taşkınlık Yapanlar Yanacak

Hemen her hafta sonu hem Türkcel Süper Liginde hemde diğer alt liglerdeki bir çok maçta taraftarların çıkarmış olduğu taşkınlıkları ve olayları Televizyon kanallarında izliyoruz,Gazetelerden okuyoruz.Liglerin bitimine yakın ise olaylar iyice ayyuka çıkmaya başlıyor.Olaylardan sonrada söylenen şey ülkemizde yeteri kadar caydırıcı kanunlar ve cezalar yok deniliyor.İşte artık bunların söylenmemesi için Futbol Federasyonu ve Spordan Sorumlu Devlet bakanımız harekete geçip baştan sona yep yeni bir Şiddet Yasası çıkarmaya karar verdiler.Eğerki Yasa TBMM'den geçip yasalaşırsa bundan sonra stadlarda olay çıkaran taraftarlar adeta yandı.

Statlara Yasaklı Madde Sokmak ve Kullanmak:3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası.  

Usulsüz Bilet Satışı:2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin liradan 10 bin liraya kadar para cezası. Ayrıca ilgili kulübe 250 bin liradan, 1 milyon 500 bin liraya kadar para cezası...  

Çirkin ve Kötü Tezahurat:2 yıldan 4 yıla kadar men, 5 bin liradan 10 bin liraya kadar para cezası.  

Maçlarda Yasak Alana Girmek:Tribünlerden oyun alanına giren kişiye 2 yıla kadar müsabakalardan men, oyunun durmasına neden olanlara 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men cezası.  

Yasak Beyan ve Demeç Vermek:100 bin liradan başlayan para cezası...  

Dini ve Etnik Ayrımcılık Yapmak:3 yıldan 5 yıla men ve para cezası...  

Tahrik Edici Yayın Yapmak : Haber ve yorum yazan medya mensubuna 200 bin, ilgili medya kuruluşuna 500 bin liradan başlayan para cezası...  

Şike Yapmak ve Teşvik Pirimi Vermek : 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası...  

Şiddet Olaylarında Kavga Eden ve Yaralanmaya Neden Olanlar: 3 yıldan 5 yıla kadar men ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası. 

Spor Alanlarına Hasar Verenler: 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakalardan men cezası... Yukarıda yazılı cezalara çarptırılanlar ve men cezası alanlar sadece o branşa ait değil tüm branşlardan men cezası almış sayılacaklar. Suç işleyen kişiler Adalet Bakanlığının görevlendireceği ceza mahkemeleri, ya da özel ihtisas mahkemelerinde yargılanacak.Yeni yasaya göre her kulübe birer spor polisi atanacak. Maçlarda özel güvenlik ve polis birlikte görev alacak. Spor alanlarının tümünde kamera ve teknik donanım bulundurulacak. Ayrıca maç biletlerinin üzerine bileti alan kişilerin TC kimlik numaraları yazılacak.

3 yorum:

  1. ücretleri öderse bunları yapabilcekmi peki ?? :)

    YanıtlaSil
  2. para cezaları çözüm deilki bazıları için . . .

    YanıtlaSil
  3. kroyum ama para bende dio adam yapar yani parasıyla değimi;);9

    YanıtlaSil